Larvik Soroptimistklubb hjelper flyktningene fra Ukraina med gratis bussbillett og mobilkort

Larvik Soroptimistklubbs styre ga oss mandat til å kontakte ukrainske flyktninger på vegne av klubben. Siden det er flest kvinner med barn, passet oppgaven vår klubbs intensjoner godt.
Da vi hadde innhentet kunnskap om hvordan det var de første månedene som flykning i Norge, fikk vi en sjokkerende opplevelse. Vi trodde ikke at mange ble sultefôret de første månedene! Dette skjer i Norge, som tjener like mye på én uke (olje og gass) som hele vårt årlige flyktningbudsjett! Og det mye på grunn av krigen i Ukraina.

 

Pippi Müller, Marianne Frydenlund og Valentyna Serdiuyk (tolk).

Fra venstre: Pippi Müller, Marianne Frydenlund og Valentyna Serdiuyk (tolk).Privatfoto

Vi lærte om to grupper flyktninger. De som bor i asylmottak på Holms, og de som bosetter seg utenfor mottak, såkalt privat bosatt «AMOT». To tredeler av ukrainske flyktninger bor hos bekjente eller familie, men ikke alle har omsorgspersoner rundt boforholdet. Noen lever isolert uten norske hjelpere.

Holms-beboerne får kun 16 kroner per dag per voksen, men får servert fire måltider per dag. De får sanitærartikler, og har aktivitetsleder og servicekontor i huset. De bor på motellrom med eget bad. De hadde gratis buss fram til 1. juni.

De som bor utenfor Holms: Husleie og strøm dekkes av UDI, men de får kun utbetalt 86 kroner dagen per voksen. En mor med ett barn får cirka 130 kroner per dag. Denne summen skal dekke mat, hygieneartikler, legebesøk, transport og mobilkort. En komplett umulighet!

I Larvik er det uten tvil dem som er privat bosatt (cirka 50-60 personer) som har det vanskeligst. Vi har opplevd mødre uten penger til morsmelkerstatning og bleier. Noen flyktet i vintersko. Har man for store føtter, finner man intet på Hjelperingen osv. Sokker og undertøy ble fort en utfordring.

Mange problemer er løst av frivillige og butikker i Larvik. Noen har blitt tilbudt svart arbeid til dumpinglønn, og får man 85 kroner timen, høres det kanskje bra ut. De vet ikke om minstelønn og rettigheter når de kommer. Faren er stor for utnyttelse når man i desperasjon ikke har penger til å klare hverdagens utfordringer.

En legetime på kommunens Migrasjonskontor kostet en flyktning totalt 600 kroner inklusive medisin på hvit resept. Nav kan dekke i etterkant, men har man penger å legge ut? Hadde det ikke vært for Hjelperingen som skaffer gratis klær og mye fantastisk frivillighet i Larvik, så hadde det vært enda vanskeligere. (Fokus Larvik, Røde Kors, Sanitetsforeningen, Lions m.fl.)

Ukrainerne er svært takknemlige og klager ikke til oss! Det er vi som reagerer. En gjennomsnittslønn i Ukraina er 400 USD per måned (rundt 4.000 kroner). Når man får basisstøtte på 2.650 kroner i måneden, høres det kanskje bra ut, helt til man ser norske priser … Denne svært vanskelige situasjonen kan for noen vare i 3-4 måneder før de kommer til Nav, blir bosatt og får minste sosialstøtte på 211 kroner dagen per voksen.

Flere rapporterer at det gikk to måneder før de fikk penger overhodet, og da heller ikke etterbetalt. Noen hadde reserver å flyte på – andre ikke. Når de en gang utpå høsten kommer inn i Integreringsprogrammet, blir livet lettere, men da kan det ha gått seks måneder. Da får en enslig voksen 2G – cirka 16.000 kroner netto per måned – som skal dekke alle bo- og leveutgifter. 

Samboende får ikke dobbelt. Hjelp til stønad om bostøtte vil Husbanken via Nav stille opp med ved behov. Får de jobbinntekt, vektes inntekt mot sosialstøtten krone for krone. Ukrainere er tiltenkt et hurtigløp med norsk og samfunnsfag på et halvt til ett år. Målet er å komme i jobb.

Når alle ukrainere i tillegg mistet gratis buss fra 1. juni, skjønte vi at noe måtte gjøres. Etter henvendelse fra oss, skaffet VKT gratis buss til beboere på Holms som fylket dekket. Fylket hadde ikke ansvar for annet enn asylmottaket. De som bor privat, er kommunens ansvar.

Larvik Soroptimistklubb søkte på UDI-midler fra Larvik kommune og bevilget noen midler selv, prutet ned busskortpris med VKT og fikk penger nok til å dekke gratis buss i to måneder for 50 personer. Dersom flyktninger skal ha mulighet til å bli kjent i kommunen, delta i aktiviteter/møter og etablere tilhørighet til kommunen, er busskort en nødvendighet.

Så fant vi ut at Telenor delte ut gratis 100 GB kontantkort i Råde og i Oslo, men Larviks flyktninger hadde ikke råd til å komme seg dit. En telefon til prosjektleder i Telenor førte til at hun stilte opp på Holms i forrige uke og delte ut kontantkort til alle som ønsket det. Det forenkler naturligvis kontakten med dem som er igjen i Ukraina og gir mulighet til å ringe i Norge.

Siden Larvik kommune hadde integrasjonsmidler, kunne vi også søke sammen med flere andre organisasjoner om midler til én ukes «Summercamp», som ble arrangert i Larvik og Sandefjord. Her sponset vi mat for ukrainske barn og barn av trengende familier (6-17 år).

Det er flere som reagerer! Ukrainere står i kø på Fattighuset i Oslo. Jfr. kritikk i Søndagsrevyen 19.6. og i Dagsnytt 18 den 21.6.

Klassekampen har skrevet denne saken: https://klassekampen.no/utgave/2022-04-25/flyktninger-star-i-matko1

Og dette sto det i Dagsavisen: https://www.dagsavisen.no/nyheter/politikk/2022/06/24/flyktninger-far-70-kr-dagentil-mat-harreisende-lavt/

Frelsesarmeen i Larvik og Sandefjord sliter økonomisk etter at ukrainerne kom på toppen av andre trengende. De må kanskje redusere matutdeling fra to til en gang i måneden. Vårt rike land burde ikke være bekjent av dette.

HVEM VI ER: Soroptimist International (SI) er en verdensomspennende organisasjon for yrkeskvinner med motto å være en global stemme for kvinner. Soroptimistene er et nettverk av sosialt engasjerte kvinner med forskjellige bakgrunner og yrker. Vi arbeider for å gjøre kvinner og jenter i stand til å bedre sine livsvilkår. Upolitisk/ureligiøs organisasjon.

På vegne av vår klubb. Marianne Frydenlund og Pippi Müller