SI STEFAN VODA hjelper ukrainske flyktninger

Det første vi hørte fra en av våre venner i Stefan Voda var en hjerteskjærende melding et par dager etter krigens utbrudd.

"Good afternoon my dear sisters. I didn't write right away. There was no strength. And now a big stone on the heart. My relatives Mom, dad, two sisters, niece. were in the hottest spot. My hometown is Kherson. Which are currently trying to capture the Russian aggressors. My two nephews and their father are fighting in Donetsk. I don't know where the younger sister is. Mom and dad with their niece are hiding in the basement. What awaits us I do not know. They can't leave, they can't even leave the house. It is so hard. I love them…. But I can't hug. Thanks for the support of all of you. I will keep you informed."


Stefan Voda ligger svært nær grensen til Ukraina. Det er ikke mer enn 10 mil til Odessa. Ifølge VG 16. mars 2022 har Moldova mottatt flere flyktninger pr innbygger enn noe annet land. Veldig mange kommer til hovedstaden Chisinau, men svært mange strømmer også over grensen til Stefan Voda. Det er mange familie- og vennerelasjoner på tvers av grensen. Det betyr at alle er engstelige for hvordan det går med kjente og kjære. 

Det er lett å gi etter for redsel og angst i en slik situasjon, og jeg synes det er beundringsverdig at man ikke blir handlingslammet, men har overskudd til å hjelpe andre. 

Medlemmene bruker sine egne hus og biler, men priser på mat, medisiner og bensin er gått i været. Det har tæret på medlemmenes lommebøker. Nå har de mottatt en del støtte, så det hjelper. 

Mange flyktninger er skaffet husly og mat, ulltepper, senger og håndklær. Medlemmene i Stefan Voda handler lokalt, men de drar også til Chisinau (hovedstaden) for å handle rimeligere på markedene. 

Her er litt informasjon fra meldingen vi mottok 18. mars:

"Det er vanskelig å formidle det som skjer nå. Bensin, mat og frokostblandinger har blitt svært dyre. Det har vært mangel på salt i mange dager. Da salt igjen var tilgjengelig, var det dyrt.

Vi har satt sammen to pakker til nyfødte, en for jente og en for gutt. Anna arbeider som gynekolog på et fødesykehus og vil gi en pakke til en flyktning hvor fødselen er nær forestående. Pakkene inneholder alt man trenger til barnet, og slippers, håndklær og bind til moren."

Det virker også som om mange flyktninger sendes videre til Chisinau:

"Vi har sendt 4 familier med 6 barn til Chisinau og fått dem bosatt i en leilighet. Den ene familien fra Kyiv dro videre til Bulgaria. De 3 andre familiene fra Odessa er fortsatt i Chisinau. Vi har kjøpt mat til dem. Barna er trygge og det er hovedsaken."

"Vi har også hjulpet til med å transportere flyktninger fra Zaporozhye. Vi forhandlet om hvordan de kunne bringes ut av byen. Vi ble enige, og de ble kjørt til grensen i en ambulanse. Vi fikk tak i en bil og disse kvinnene ble kjørt til Chisinau. Det var søndag natt. Den ene kvinnen, Alla, er 84 år gammel og sitter i rullestol. Lyudmila er 81 år gammel og Lola er 57 år. De hadde med seg katten sin. De er nå trygge. Turen fra Zaporozhye tok mer enn 12 timer. Det var skyting i landsbyen. På fredag skal vi til Chisinau og se hvordan det går med dem og bringe med oss mat." 

"Det er mange flyktningefamilier i Stefan Voda. Nå skal vi konsentrere oss om skolebarn. 15 flyktningbarn har søkt om å få begynne på skolen. Undervisningsministeriet her og i Ukraina forhandler om en avtale. Vi lager ryggsekker til barna med skolesaker. Barna kommer til å gå på russisk skole, men de skal ha lærere som snakker ukrainsk." 

"Vi støtter 8 flyktningefamilier i byen."

Det er et flyktningesenter i landsbyen Popovka i Stefan Voda distriktet. I dag bor det 84 personer der. Klubben har kjøpt mat og desinfeksjonsmiddel  som flyktningene trengte. Klubben har også kjøpt undertøy til kvinner og jenter. 

Galina vil spesifisere utgifter i rapporten som lages.

Maria uttrykker stor takknemlighet på klubbens vegne for all hjelp og støtte. Hun sier det er svært vanskelig å se mennesker som har det så vanskelig, og at hun er svært stolt av sine landsmenn. De er fattige selv, men de hjelper.


Galina sammen med en bonde som hjelper til med å huse flyktninger. Foto

President i SI Stefan Voda, Galina Scerbatiuk, overrekker nødvendigheter til en bonde som huser flyktninger. Foto: SI Stefan Voda

Diverse klær. Foto

Eksempel på pakke til nyfødt barn. Foto: SI Stefan Voda

 

Oppdatering 22. mars 2022:

I landsbyen Popovka utenfor Stefan Voda er det en tom skole som er gjort om til flyktningesenter. 84 personer, hovedsaklig kvinner og barn, bor der nå. Klubben hjelper med matvarer og toalettartikler.

Køyesenger. Foto

Fra flyktningesenteret i Popovka. Foto: Galina Scerbatiuk

 

Varer som bæres av en mann og ei kvinne. Foto

President Galina Scerbatiuk og hjelper kommer med varer. Foto: SI Stefan Voda

Soroptimistene forteller også at noen flyktninger returnerer til Ukraina fordi de slipper opp for penger, men andre har ikke noe å returnere til. Hun forteller om en mor og to små sønner fra Belaya Tserkov, i nærheten av Kyiv. Huset ble bombet og de mistet alt. De overlevde siden de var i naboens kjeller. Guttene skal begynne på skolen og får skolesekker med innhold. Soroptimistene har utstyrt 17 barn med det de trenger for å begynne på skolen.

Skolesekk med innholdet lagt utover et bord. Foto

Eksempel på ryggsekker med innhold til skolebarn. Foto: SI Stefan Voda

Oppdatering: klipp fra info 10. april:

Sist uke var klubben på møte hos ordføreren sammen med ukrainske flyktninger. Vi leverte ut flyers med kontaktinformasjon og tilbød hjelp.

Klubben planlegger også å sette i gang språkkurs i rumensk og engelsk for flyktninger. Det vil være grupper for barn og for voksne. Undervisningen skal foregå på biblioteket.  Klubben arbeider nå med en samarbeidsavtale med biblioteket og søker etter lærere.

Det er også et område med sittegrupper på biblioteket. Dit har vi invitert flyktningemødre og barn til å komme for å ha det hyggelig. I den anledning har vi gått til innkjøp av forskjellige leker, kosedyr og fargebøker. Vi tror dette er svært viktig for foreldre og barn som har vært under mye stress.

Vi har også på ny besøkt flyktningesenteret i Popovkova. Her endrer situasjonen seg hele tiden. Nå er det 43 personer som bor der.  Vi hadde med mat og vaskemidler og leker. Det er også en baby på 1 måned på senteret. Vi hadde med melkepulver, bleier og en babybag til ham.

Medier til biblioteket. Foto

 

Kunde i butikk. Innkjøp av leker og medier. Foto

President Galina Scerbatiuk handler inn til «fritidsklubb» på biblioteket. Foto: SI Stefan Voda

Kvinner ved en bokhylle. Foto

Glimt fra biblioteket. Foto: SI Stefan Voda

Bildet viser innkjøp i butikk. Dagligvarer. Foto

Bildet viser to personer med esker og poser fulle av dagligvarer. Foto

Her gjøres det innkjøp til flyktningesenteret i Popovka. Foto: SI Stefan Voda

 

RUSSISK ORTODOKS PÅSKE FRA 22.-25. APRIL 2022

Påsken er en stor høytid i Moldova. Feiringen foregår stort sett sammen med familie og venner og i kirken. SI Stefan Voda laget 30 påskepakker til barn og unge slik at de også skulle kunne ha noe ekstra i høytiden. 

Det ble arrangert påskebaking og opphenging av påskeegg i trærne som symbol på vennskap og støtte. 

Påskefeiring. Foto

 

Utdeling av påskepakker. Foto

Oppdatering høsten 2022:


Stefan Voda-klubben er fortsatt svært aktive når det gjelder å hjelpe og støtte ukrainske flyktninger. I fjor vinter hadde klubben et prosjekt som het «Arven etter moldovske kvinner». Det gikk ut på å lære 10 jenter fra sårbare familier litt om matlaging, kunst og kultur, hygiene og sunn livsstil og lokale tradisjoner. Til tross for at prosjektet er avsluttet så fortsetter gruppen med ukentlige møter. Nå har de også invitert flyktninger. Alle strikker varme plagg til vinteren.

Antall flyktninger øker igjen nå, og de som allerede er i Stefan Voda har bestemt seg for å bli over vinteren. Mange trenger varme klær og sko. Det er nå mer enn 60 flyktninger i senteret i Popiaska, hovedsaklig kvinner og barn. Direktøren på senteret lager liste over hva som trengs mest. Det er bestilt ukrainsk-rumenske ordbøker for å hjelpe flyktningene til å lære seg rumensk (som snakkes i Moldova). Det som er vanskelig å få til er transport. Men, som Galina sier, når du gjør godt, så skjer noe godt. Mange privatpersoner er svært hjelpsomme med å kjøre, så de får det til.

Et klubbmedlem har gitt 20 undervisningstimer i rumensk. Det var 19 flyktninger som deltok på kurset.

Klubben har også deltatt på et møte med forskjellige fagfolk, bl.a. psykolog, menneskerettighetsadvokat, representanter for byadministrasjonen og sosialarbeidere.

 

Strikkegruppe. Foto: Stefan Voda

 

 

Fra fellesmøte. Foto: Stefan Voda

- Lill Bjørvik, Larvik

Slik kan du støtte:

Stefan Voda klubben er aktive i å hjelpe ukrainske flyktninger. Hvis du har lyst til å hjelpe dem kan du bidra med å sende penger (euro) til en konto under SIEs paraply. Du finner den på soroptimisteurope.org under Project Matching -> Explore Projects-> War Zone Initiativ SI Stefan Voda

Direktelenke er: https://soroptimist-projects.org/avada_portfolio/war-zone-initiative-si-stefan-voda-moldova/

Alternativt kan du vippse direkte til Larvik soroptimistklubb, velg Flyktningehjelp Stefan Voda - eller bruk vårt bankkontonummer 2510.25.52671. Vi overfører til Stefan Voda med jevne mellomrom.